Rolnik z zbiórem

Rolnik z zbiórem- Fot.: Rawpixel.com – stock.adobe.com

Rolnictwo – połączenie ekologii z tradycją

Brandenburgia słynie szparagami z Beelitz i ogórkami ze Spreewaldu. Na polach Brandenburgii rośnie jednak znacznie więcej. Spotkać tu można ziemisto-brązowe ziemniaki, które w połowie XVIII wieku nakazał uprawiać król Fryderyk II i od dawna są integralną częścią każdej kuchni. Jaskrawoczerwone pomidory z Werder, które potem znajdują się w słynnym keczupie, mocno pomarańczowy rokitnik zwyczajny z Petzow, zielone i czerwone jabłka z całego kraju lub soczysto żółte gruszki, nie tylko z Ribbeck, miejscowości opisanej przez Fontane. Aby to wszystko zostało zapylone, dbają roje pracowitych pszczół w całym kraju – nawet w dzielnicy rządowej w Poczdamie.

Krótkie drogi, regionalny produkty

Na rozległych obszarach prawie 40.000 rolników prowadzi nowoczesne rolnictwo. Około jedenastu procent powierzchni uprawia się zgodnie ze ścisłymi wytycznymi ekologicznymi. Wielkość niespotykana niemal nigdzie indziej w Niemczech. Szczególne znaczenie przywiązuje się do produktów regionalnych a odległości między miejscem produkcji i sprzedaży powinny być jak najkrótsze. Około 3.500 firm, od rolnictwa poprzez przemysł spożywczy, po logistykę i handel klaster ten tworzy ważną gałąź gospodarki Brandenburgii. Chociażby piwowarstwo przeżywa znowu swój wzlot. Pomiędzy Prignitz, Lausitz i Uckermark powstało w minionych latach więcej niż dwa tuziny małych browarów i lokali produkujących piwo. I ciągle pojawiają się nowe. Można jednak delektować się również winem. W 2009 roku obszar Brandenburgii został uznany oficjalnie za region uprawy winorośli.

Hodowla zwierząt

Częścią gospodarowania na wsi jest również hodowla bydła. Dzieci z miasta mogą odkryć, że krowy nie są fioletowe, skąd bierze się mleko i jak jest przetwarzane. Rolnicy z Brandenburgii podjęli się produkcji zwierzęcej zgodnej z rytmem i warunkami życia właściwymi dla danego gatunku. I jak wszystko w Brandenburgii do sprawdzenia na własne oczy. Podczas dni otwartych w gospodarstwach, w trakcie imprezy Brandenburger Landpartie, podczas Festiwalu Szparagów w Beelitz, Święta Kwitnących Drzew w Werder, dożynek, tradycyjnej Brandenburskiej Wystawy Rolniczej w Paaren czy po prostu podczas urlopu pod gruszą w gospodarstwie agroturystycznym.